Blogs

Hoe reduceer je de kost door fouten in bouw- en projectgeoriënteerde bedrijven met ERP-software?

Jaarlijks bedraagt de kost door fouten (of zogenaamde ‘faalkosten’) van bouwprojecten in Nederland zo’n 6 miljard euro, blijkt uit onderzoek van Canon Nederland (2019). Deze kost ontstaat vaak door oplopende personeels- en materiaalkosten en slechte risicobeheersing. Daarnaast is de snelheid, efficiëntie en kwaliteit van bouwprocessen voor verbetering vatbaar. In deze blog lees je hoe je deze kost door fouten kan reduceren met bouwsoftware.

Waarom blijft de kost door fouten een uitdaging bij bouw- en projectgeoriënteerde bedrijven?

Het antwoord is heel simpel. We missen inzicht in onze bedrijfsprocessen en kunnen daardoor moeilijk anticiperen op trends, ontwikkelingen en uitdagingen die er zijn. Van een stikstofcrisis tot COVID-19. Toch zien we ook dat steeds meer bedrijven hun processen wel op orde hebben en gezonde marges draaien. Digitalisering speelt hierbij een grote rol.

Digitalisering van de bedrijfsprocessen in bouw- en projectgeoriënteerde bedrijven is geen ‘nice to have’ meer in deze tijd, maar een ‘must have’ voor elke organisatie. Door je bedrijfsprocessen te digitaliseren wordt het uitwisselen van gegevens makkelijker, informatie wordt toegankelijk en het analyseren gaat een stuk sneller. Ervaring leert dat digitalisering meer grip geeft op de primaire processen, als deze worden ondersteunt door een integrale softwareoplossing.

Hoe krijg ik meer grip en controle op het bouw- en projectgeoriënteerde proces?

Het is belangrijk dat je kiest voor ERP-software (Enterprise Resource Planning) die de taal spreekt van jouw branche. Branchegerichte ERP-software ondersteunt je bedrijfsprocessen beter dan standaard ERP-systemen.

Met gespecialiseerde ERP-software voor de bouw en project georiënteerde branche heb je al je bedrijfsprocessen in één oplossing. Het zorgt ervoor dat je een volledig inzicht krijgt in je projecten en het helpt bij het voorkomen van kosten door fouten. Door deze inzichten kan je snel beslissingen nemen en krijg je meer grip op je bedrijfsproces. Doordat je meer grip hebt, worden de kosten door fouten ook verminderd.

Welke software is geschikt voor bouw- en projectgeoriënteerde processen en welke bedrijfsprocessen kan je het beste digitaliseren? Lees in deze blog 7 oplossingen om de kost door fouten te verlagen in bouw- en projectgeoriënteerde bedrijven.

Digitalisering in 5 stappen

Het digitaliseren van al je bedrijfsprocessen is niet in 1 dag geregeld. Voordat je aan de slag gaat met het digitaliseren van je bedrijfsprocessen is het belangrijk dat je weet wat je precies wil verbeteren. Waar liggen de pijnpunten binnen je organisatie en wat is het doel van de digitalisering? Dit zijn de eerste stappen in het digitaliseringsproces. Wil je meer weten over het digitaliseren van je bedrijfsprocessen? Lees de whitepaper ‘In 5 stappen naar digitalisering’ en kom alles te weten over het digitaliseren van de bedrijfsprocessen in bouw en project georiënteerde bedrijven.

Over de auteur

Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar uw klanten én medewerkers. Vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van uw bedrijfsprocessen?

  • Deel dit artikel: