Blogs

3 tips voor bedrijven in de infra om meer waarde uit data te halen

Bedrijven in de infra verzamelen veel data tijdens projecten. Kijk eens naar de projecten die je de laatste tijd hebt uitgevoerd? Waarschijnlijk verzamelde je bedrijf veel data bij de opdracht. Toch zijn er slechts weinig bedrijven die deze data slim inzetten. Jammer, want dat is een gemiste kans! Door toegevoegde waarde uit je data te halen kan je namelijk veel voorspellen en bij je volgende project een nog betere dienstverlening leveren. Data is pas informatie als ze op het juiste moment, in de juiste vorm bij de juiste persoon leiden tot een inzicht om de juiste actie te ondernemen. Tijd voor actie.

In deze blog leggen we in drie simpele stappen uit hoe je data in de infra omzet in bruikbare informatie.

1. Verzamel je data in de infra op een gestructureerde manier

Voordat je in de infra iets met data kan doen, is het belangrijk dat je het op een gestructureerde manier verzamelt. Kies daarom een geïntegreerde softwareoplossing waarin je alle data met betrekking tot een project op één plaats verzamelt. Een bijkomend voordeel hierbij is dat je alle informatie, van het binnenkomen van een nieuwe opdracht tot het uitsturen van de factuur in één systeem kan regelen. Hierdoor moet je alle informatie maar één keer invoeren. Dit voorkomt fouten en scheelt enorm veel tijd.

2. Plaats slimme sensoren in je machines in de infra

Een voorbeeld van het slim gebruiken van data is Internet of Things. IoT refereert aan machines en apparaten die via netwerken met elkaar communiceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sensor die je plaatst in een meetpaal die de infrastructuur controleert. Wat die sensoren meten, geven ze via het netwerk waarop ze zijn aangesloten door aan je ERP-systeem. Zo weten jij en/of je opdrachtgever vanop afstand hoe dit apparaat functioneert. Met deze data kunnen bedrijven in de infra in de toekomst voorspellen wanneer bijvoorbeeld onderhoud uitgevoerd moet worden. Hierdoor kan je een extra dienst aanbieden aan je opdrachtgever.

3. Kies een toekomstbestendige softwarepartner

Selecteer een softwarepartner die je kan helpen met uitdagingen als Internet of Things. Het is belangrijk een partner te kiezen die de infra branche én je processen kent en een duidelijke toekomstvisie heeft. Een partner die meedenkt over welke data voor jou echt relevant is en welke inzichten je daaruit krijgt. Het is verstandig om je softwarepartner al vroeg in het proces te betrekken om te onderzoeken hoe eenvoudig of complex het is om de benodigde IoT-koppelingen te maken.

Wil je meer weten over digitale oplossingen voor bedrijfsprocessen in de infra? In de whitepaper ‘5 Digitale oplossingen voor uw bedrijfsprocessen in de infra’ beschrijven we vijf digitale oplossingen die je bedrijfsprocessen efficiënter kunnen maken. Download de whitepaper hier.

  • Deel deze blog

Over de auteur

Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar uw klanten én medewerkers. Vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van uw bedrijfsprocessen?