Blogs

3 tips voor bedrijven in de infra om meer waarde uit data te halen

Bedrijven in de infra verzamelen veel data tijdens projecten. Kijk maar naar de projecten die je de laatste tijd uitvoerde. Waarschijnlijk verzamelde je bedrijf veel data bij de opdracht. Toch zijn er niet zoveel bedrijven die deze data slim inzetten. Dat is een gemiste kans! Met deze data kan je namelijk veel voorspellen en bij je volgende project zo een nog betere dienstverlening leveren. Data is pas informatie als ze op het juiste moment, in de juiste vorm bij de juiste persoon leiden tot een inzicht om de juiste actie te ondernemen. Tijd voor actie!

1. Infra data gestructureerd verzamelen

Voordat je met de infra data aan de slag kan, is het belangrijk dat je het op een gestructureerde manier verzamelt. Dat lukt door te kiezen voor een geïntegreerde softwareoplossing waarin je alle data over een project op één plaats verzamelt. Een bijkomend voordeel is dat je alle informatie, van het binnenkomen van een nieuwe opdracht tot het uitsturen van de factuur in één systeem regelt. Hierdoor moet je alle informatie maar één keer invoeren. Dit voorkomt fouten en, ook niet onbelangrijk, dat scheelt enorm veel tijd.

2. Voorzie je machines van slimme sensoren

Internet of Things (IoT) is een goed voorbeeld van slim data inzetten. IoT refereert aan machines en apparaten die via netwerken met elkaar communiceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sensor die je plaatst in een meetpaal die de infrastructuur controleert. Alles wat de sensoren meten, geven ze via het netwerk waarop ze zijn aangesloten door aan je ERP-systeem. Zo weten jij en/of je opdrachtgever vanop afstand hoe dit apparaat functioneert. Met deze data kunnen infrabedrijven in de toekomst voorspellen wanneer onderhoud uitgevoerd moet worden. Hierdoor kan je preventief onderhoud als een extra dienst aanbieden aan je opdrachtgever.

3. Kies een toekomstbestendige softwarepartner

Selecteer een softwarepartner die je kan helpen met toekomstige uitdagingen zoals IoT. Het is belangrijk een partner te kiezen die de infra branche én je processen kent en een duidelijke toekomstvisie heeft. Een partner die meedenkt over welke data voor jou echt relevant is en welke inzichten je daaruit krijgt. Betrek je softwarepartner al vroeg in het proces om te onderzoeken hoe eenvoudig of complex het is om de benodigde IoT-koppelingen te maken.

Wil je meer weten over digitale oplossingen voor bedrijfsprocessen in de infra? In de whitepaper ‘5 Digitale oplossingen voor uw bedrijfsprocessen in de infra’ beschrijven we vijf digitale oplossingen die je bedrijfsprocessen efficiënter kunnen maken. Download de whitepaper hier.

  • Deel deze blog

Over de auteur

Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar uw klanten én medewerkers. Vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van jouw bedrijfsprocessen? Mathieu helpt graag.