Blogs

De glazen bol van bouw- en projectgeoriënteerde bedrijven – Internet of Things

Stel je eens voor: je werknemers zijn altijd op de hoogte van gevaarlijke situaties op de bouwplaats, je kan real-time bijhouden wanneer er onderhoud nodig is voor machines of gebouwen, je hebt altijd de juiste materialen ter beschikking en je werkt veel efficiënter waardoor je veel kosten bespaart. Klinkt als een ideaal toekomstbeeld? Goed nieuws: al deze zaken zijn vandaag de dag al mogelijk door het toepassen van Internet of Things.

Wat is Internet of Things?

De drijver van technologische ontwikkelingen in bouw en project georiënteerde bedrijven is op dit moment Internet of Things (IoT). IoT refereert aan machines en apparaten die via netwerken met elkaar communiceren. Al die data wordt geregistreerd. De sensoren sturen via signalen data door naar de verbonden software van het bedrijf; een ERP-systeem. Vervolgens wordt de data omgezet in een actie. Zo stuurt bijvoorbeeld een sensor in een machine, data over de status van de machine naar het ERP-systeem. Wanneer de sensor registreert dat de machine niet meer in goede staat is, wordt er een melding gemaakt in het ERP-systeem dat er onderhoud nodig is. Zo kan de machine gerepareerd worden voordat de machine daadwerkelijk kapot gaat. Met deze voorspellende data kan je dus altijd en overal direct inspelen en anticiperen op ontwikkelingen in jouw bouw of project georiënteerd bedrijf waardoor je grip houdt op je onderneming.

De installatiebranche ziet al een snelle ontwikkeling van IoT, denk hierbij aan de welbekende slimme thermostaat of de deurbel met camera. Maar ook in de bouw maakt Internet of Things zijn opkomst. De term ‘slimme bouwplaats’ komt steeds vaker naar voren. Een slimme bouwplaats is een plaats waar slimmer en anders gewerkt wordt. Door gebruik te maken van sensoren en netwerken wordt veel data verzameld. Deze data biedt je bedrijf en alle ketenpartners inzichten om efficiënter te werken, nieuwe methodes te ontwikkelen of producten te innoveren.

De 4 voordelen van Internet of Things

·       Actuele en voorspellende data

IoT refereert aan sensoren die data registreren en verzenden. Door een koppeling tussen de sensoren en je software, beschik je altijd over real-time data. Zo meten sensoren in machines en materieel bijvoorbeeld de locatie, status en hoeveelheden. Hierdoor ben je altijd op de hoogte van je materieel. Door het scannen van chips op materiaal kan je altijd actuele informatie opvragen. Als er dan iets verandert, ben je er meteen van op de hoogte. Deze data zorgt niet alleen voor actuele informatie, maar voorspelt ook wanneer er bijvoorbeeld (preventief) onderhoud moet plaatsvinden. Bovendien zorgt de geregistreerde data er ook voor dat je andere ontwikkelingen kan waarnemen en je zo in de toekomst nooit voor verassingen komt te staan.

·       Efficiënter werken

Doordat je over actuele en voorspellende informatie beschikt, kan je veel efficiënter werken waardoor je kosten kan besparen. Dankzij de sensoren weet je waar het materiaal en machines zich bevinden, waardoor je onnodig transport of een gebrek aan benodigdheden voorkomt op bijvoorbeeld de bouwplaats of onderhoudsplek.

·       Relaties met opdrachtgevers verbeteren

Stel je werkt samen met meerdere opdrachtgevers, dan is het belangrijk om een goede en efficiënte werkrelatie met elkaar te hebben. Het toepassen van IoT kan hier in het werkproces bij helpen. Zo kunnen sensoren in gebouwen meten wanneer er onderhoud nodig is en kan je dit tijdig uitvoeren. Of je kan projectontwikkelaars tevreden stellen door snelle en efficiënte bouw- en installatieprocessen door het toepassen van Internet of Things.

·       Arbeidsveiligheid

Als laatste kan IoT een belangrijke rol spelen in de arbeidsveiligheid. Dankzij IoT is het mogelijk om continu inzicht te hebben wie waar aan het werk is. Daarnaast kunnen sensoren in kleding en helmen metingen uitvoeren en werknemers waarschuwen voor gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld blootstelling aan gevaarlijke stoffen of geluidsoverlast.

Wat kan Internet of Things betekenen voor jouw onderneming? Wij hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet en hebben een stappenplan gemaakt om je op weg te helpen met het gebruiken van IoT. Lees de whitepaper:  ‘Internet of Things in de bouw – 5 veelgestelde vragen’.

Over de auteur

Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar uw klanten én medewerkers. Vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van uw bedrijfsprocessen?

  • Deel dit artikel: