Blogs

3 redenen om je service- en onderhoudsproces te digitaliseren in de installatiebranche

Stel je voor: er komt een melding binnen op het gebied van service en onderhoud. Er is een storing aan een installatie. Best stuur je de monteur zo snel mogelijk op pad om de storing te verhelpen of het onderhoud uit te voeren. Miscommunicatie, onnodige fouten en administratieve rompslomp kunnen dit proces echter vertragen. Veel bedrijven gebruiken namelijk nog altijd handmatige processen voor call-intake, wekvoorbereiding en uitvoering. Excelbestanden, afgedrukte werkorders en e-mails zijn nog steeds geen uitzondering. Dit kan zorgen voor onnodige fouten en overbodige kosten.

Een goede softwareoplossing kan deze problemen oplossen, maar hoe? In deze blog bespreken we drie redenen waarom digitalisering en optimalisatie van het service- en onderhoudsproces in cruciaal is.

1. Efficiënter communiceren met je partners

In het service- en onderhoudsproces communiceer je met verschillende ketenpartners. Bijvoorbeeld met een bedrijf, gebouwenbeheerder of eigenaar/huurder van een woning. Door deze processen te digitaliseren én alle gegevens elektronisch uit te wisselen, werk je op een efficiënte manier samen met je opdrachtgevers. Alle informatie wordt verzameld in dezelfde software oplossing, en je gebruikt portalen of digitale uitwisseling conform de Ketenstandaard Bouw en Installatie om de juiste informatie te ontsluiten naar alle betrokken partijen.

2. Faalkosten reduceren

Hoe meer ketenpartners betrokken zijn bij het service- en onderhoudsproces, hoe groter de kans op fouten. Dit kan leiden tot hoge kosten door fouten (of de zogenaamde faalkosten). De faalkosten van de installatiebranche worden geschat op zo’n 10 procent van de winst (bron: installatie.nl). Deze ontstaan vaak door fouten in de call-intake en werkvoorbereiding. Wanneer er in de call-intake fouten worden gemaakt, heeft dit vooral consequenties voor werkvoorbereiders en medewerkers in de uitvoering.

Het hebben van juiste, actuele en kwalitatieve informatie is ontzettend belangrijk bij het verlagen van kosten door fouten. Digitale oplossingen kunnen hierbij helpen. Door je gegevens digitaal op te slaan in een geïntegreerde oplossing, en de gegevens vervolgens te delen middels een daarvoor geschikt portaal, blijven de betrokken partijen altijd goed ingelicht.

3. Meer inzicht in voortgang en rapportages

Data vanuit 1 systeem biedt vele voordelen. Consistentie, betrouwbaarheid en efficiency in het verwerken van processen zijn enkele voordelen. Je klanten zijn ook veeleisender op het gebied van meedenken, ontzorgen en digitaal inzicht geven in voortgang van SLA contracten bijvoorbeeld. Bedrijven die realtime inzicht kunnen geven in prestaties van hun werk en afspraken, en die dit ook transparant communiceren zijn veelal koploper in hun dienstverlening. Klantbeleving als onderscheidend vermogen!

Wil je meer weten over het digitaliseren van je service- en onderhoudsproces? Lees onze whitepaper: ‘In acht stappen uw service- en onderhoudsproces in de installatiebranche digitaliseren.’

Lees whitepaper

Over de auteur

Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar uw klanten én medewerkers. Vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van uw bedrijfsprocessen?

  • Deel dit artikel: