Blogs

Terugblik op de belangrijkste trends in de bouw in 2021

Het einde van het jaar is weer in zicht. Dat is een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Welke trends speelden in de bouw in 2021? Welke onderwerpen stonden in 2021 hoog op de agenda’s van bouw- en projectgeoriënteerde bedrijven? Wij zetten enkele opvallende trends in de bouw van 2021 op een rij.

Hoge materiaalkost

Een belangrijke, en geen fijne, ontwikkeling in de bouw waren de stijgende materiaalkosten. Vooral de prijzen van hout en PIR/PUR-isolatie schoten de lucht in. Deze hoge grondstofkosten zetten het rendement van bouwbedrijven onder druk. Onderzoek van Confederatie Bouw in juli 2021 bracht aan het licht dat om deze reden 4 op de 10 aannemers geen vaste prijs meer gaven voor het materiaal. Om de schade voor het bedrijf te beperken gingen aannemers herzieningsclausules inbouwen in hun contracten of werkten ze met dagprijzen.

Stijgend personeelstekort

Maar liefst 58 procent van de bedrijven in de bouw heeft te maken met een tekort aan personeel. Dat blijkt uit cijfers van een enquête uit 2021 van de Nationale Bank en werkgeversorganisaties bij 2.100 ondernemingen. De krapte op de arbeidsmarkt laat zich vooral voelen in Vlaanderen. Volgens ondervraagden is dit ook één van de oorzaken waarom ons economisch herstel wordt afgeremd. Met name in onder andere de bouw, groothandel en industrie is de situatie penibel. Het is de komende jaren dus vooral belangrijk om te investeren in het omscholen van werkzoekenden tot bouwprofessionals en het interessant maken van de bouwsector voor jongeren.

Innovatief en duurzaam bouwen

Duurzaamheid is bij veel bedrijven een belangrijk onderwerp, ook in de bouwsector. Bouwbedrijven gaan op zoek naar alternatieve materialen en innovatieve manieren van bouwen om zo bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Zo zagen we in 2021 het eerste volledige 3D-geprinte woonhuis opduiken. Weber Beamix, onderdeel van de Franse bouwmaterialenproducent Saint-Gobain, printte vanuit hun industriële 3D-betonprintfabriek in Eindhoven de eerste privéwoning. Ook in België ging Weber Beamix aan de slag, het produceerde de zwembadwanden voor een sportcomplex in Deurne. Wij kijken alvast met belangstelling naar wat de toekomst brengt!

Verdere opmars digitalisatie

Steeds meer bedrijven in de bouw ontdekken het belang van digitale hulpmiddelen. Denk hierbij aan onder andere een ERP-systeem waarin bedrijven in de bouwsector alle bedrijfsprocessen kunnen beheren en automatiseren. Daarbij zetten ook steeds meer bedrijven de stap naar de cloud. De cloud staat voor web-based werken en opslaan via internet. De informatie staat dus niet op een lokale computer of in-house server, maar online.

Ook wij zien  een toename van bedrijven die kiezen voor software in de cloud. Mathieu de Glas, Managing Director bij 4PS Belgium vertelde het volgende in een interview met Installatie & Bouw:
“Steeds meer bouw- en installatiebedrijven investeren in digitalisering, omdat het ook echt resultaten oplevert. Bedrijven kunnen hun projecten beter bewaken, real time communiceren en proactief ingrijpen.”

We hopen dan ook dat we in 2022 nog veel meer bedrijven mogen helpen met hun migratie naar ons toekomstbestendige platform 4PS Construct Business Central! Wil je meer weten over onze ERP-software en mogelijkheden? Download dan onze brochure.

  • Deel deze blog

Over de auteur

Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar je klanten én medewerkers. Wil je meer weten over vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van jouw bedrijfsprocessen? Mathieu helpt graag!