Blogs

Resource planning in de GWW/infra?

Trap niet in deze 3 valkuilen!

Een goede resourceplanning is cruciaal in de grond-, weg- en waterbouw. Om grote projecten zoals het aanleggen van wegen, tunnels of bruggen tot een goed einde te brengen, moet je personeel en materieel op de juiste tijd én plaats inplannen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Veel bedrijven hebben onvoldoende inzicht in hun materieel- en personeelsplanning waardoor het plannen moeizaam verloopt. Benieuwd hoe je een goede planning maakt voor jouw GWW/infra-bedrijf? Lees in deze blog welke 3 valkuilen je succesvol omzeilt met een goede planning.

Valkuil 1. Gebrek aan inzicht in je resource planning

Voor veel bedrijven is het lastig om in één oogopslag zicht te hebben op het beschikbare materieel en personeel. Gebrek aan inzicht van de beschikbare capaciteit kan ervoor zorgen dat personeel niet met het juiste materieel op de werf verschijnt. Ook kan het voorkomen dat werknemers niet op het juiste moment op de werf verschijnen.

Tip: Maak gebruik van een tool waarbij je onderzoekt hoeveel capaciteit je nodig heeft voor een bepaalde periode. Hierdoor krijg je duidelijk zicht op de behoefte in aantal uren die je wil uitzetten.

Valkuil 2. De GWW planning blijkt niet up-to-date

Aanvragen voor werkzaamheden komen meestal binnen via de telefoon of mail. De planner verdeelt vervolgens de werkzaamheden onder collega’s en onderaannemers om zo de juiste mensen op de juiste werf te krijgen. Het komt regelmatig voor dat na het maken van de planning er toch nog wijzigingen plaatsvinden. Een project heeft bijvoorbeeld toch meer uren nodig, er moet extra materieel gehuurd worden of een project wordt verplaatst naar een andere datum. Als de planning niet geïntegreerd is met andere bedrijfsprocessen, is het lastig om dit soort wijzigingen direct overal door te voeren.

Tip: Kies voor een planningstool waarbij je eenvoudig orders versleept en waarbij je gemakkelijk een gepersonaliseerde grafische weergave creëert. Zo ben je in staat de planning met real-time data direct bij te sturen wanneer dat nodig is. Hierdoor pak je problemen in de planning tijdig aan en stuur je vakmensen altijd met de juiste materialen naar de juiste locatie.

Valkuil 3. Onduidelijke communicatie naar medewerkers over planning

Stuur jij werkbonnen naar medewerkers via WhatsApp?  Of stuur je handmatig mails naar alle personeel met daarin alle informatie rondom een project? Ook dit kan veel efficiënter. Kies als GWW/infra-bedrijf voor een planningstool waarbij je met één druk op de knop alle informatie naar je personeel stuurt. Zij weten direct naar welke werf ze moeten, wat ze moeten meenemen en waar ze dat materieel kunnen ophalen.

Tip: Kies voor een ERP-systeem wat aansluit bij de GWW/infra branche, zoals 4PS Construct. Je koppelt de planningstools van 4PS Construct ook eenvoudig aan bijvoorbeeld de 4PS Uren App, zo regel je ook meteen het urenverantwoordingsproces. Medewerkers op locatie vullen direct hun uren in via de app. Vervolgens stuurt de app dit door naar de planning en administratie. Hierdoor hoeven collega’s op kantoor niet op vrijdag nog handmatig alle urenbonnen over te typen. Een stuk efficiënter, toch?

Koper & Zn. BV een civieltechnisch bedrijf, vertelt hoe een app voor het verwerken van uren hun helpt om de processen te optimaliseren: “Gemaakte uren worden momenteel via papieren werkbonnen bij de planner ingediend. Uren worden verwerkt door onze planner en de administratie voert ze in. We willen dit proces optimaliseren omdat het zo arbeidsintensief is. Met een uren-app zullen we dit proces versnellen en verbeteren, en de werktijd verkorten.” Bekijk het hele klantverhaal hier.


Herken jij deze valkuilen bij het maken van jouw GWW/infra-planning? Een geïntegreerde softwareoplossing verhelpt deze problemen.  Lees onze whitepaper ‘5 must-haves van een efficiënte planning bij bouw- en projectgeoriënteerde bedrijven’ en ontdek wat de volgende stappen zijn voor efficiënter plannen in de GWW/infra.

  • Deel deze blog

Over de auteur

Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar je klanten én medewerkers. Wil je meer weten over vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van jouw bedrijfsprocessen? Mathieu helpt graag!