Blogs

Trends in de bouw voor 2022: wat staat ons te wachten?

Een nieuw jaar brengt nieuwe kansen en uitdagingen voor bouw- en projectgeoriënteerde bedrijven. Welke trends binnen de bouw zijn in 2022 belangrijk? Wat mag je dit jaar zeker niet uit het oog verliezen? Wij zetten enkele belangrijke trends voor de bouw in 2022 op een rij!

Materiaalprijzen stabiliseren

Eén van de belangrijkste trends in de bouw voor 2022 is uiteraard de materiaalprijzen. De problemen rondom de materiaalschaarste en hoge materiaalkosten nemen in 2022 af. De verwachting is dat tegen de zomer van 2022 de prijzen weer op een normaal niveau zitten. Dat is goed nieuws, want de bouwsector leed behoorlijk onder het tekort aan bouwmaterialen. Veel consumenten stelden renovaties aan hun huis uit, uit schrik dat hun aannemer de prijsstijging zomaar zou doorrekenen. Niko Demeester, directeur van de Confederatie Bouw, stelde consumenten gerust in een interview met VRT NWS.

“De aannemer moet dat voorzien in het contract door een prijsherzieningsclausule toe te voegen. De helft van de aannemers heeft dat in zijn contract staan en kan dan in overleg gaan met de klant om een prijsstijging door te rekenen die hij zelf niet kan opvangen.” Demeester gaf ook aan dat wachten met renoveren niet noodzakelijk een goed idee is. “Ik denk dat wie nu klaar is om te renoveren, en dus producten beschikbaar heeft die betaalbaar zijn, beter verder doet. Anders ga je speculeren op de toekomst en ondertussen gefrustreerd zijn omdat je huis niet op tijd gerenoveerd is”, aldus Demeester.

Fabrieksmatig bouwen als oplossing voor personeelstekort

Wat in 2022 wel een probleem blijft, is een groot tekort aan personeel in de bouwsector. Er is weinig instroom van jongeren in de sector. Bouwbedrijven zoeken daarom naar oplossingen om het personeelstekort op te vangen en industrieel bouwen speelt daar een belangrijke rol in. Bedrijven die industrieel bouwen kiezen voor een off-site productie en on-site assemblage. De verplaatsing van werf naar fabriekshal zorgt ervoor dat de bouwcapaciteit stijgt, zonder dat er meer mensen nodig zijn om dit te realiseren. Dat levert meteen een bijkomend voordeel op, fabrieksmatig bouwen is goedkoper waardoor de prijs van woningen kan dalen.

Meer focus op gebruikerservaring

Bestel je een koptelefoon bij je favoriete webshop, dan word je van bestelling tot verzending geïnformeerd over de status. Maar wanneer we een huis kopen, of we werken samen met andere aannemers aan een groot infra-project, dan loopt de communicatie vaak veel minder vlot. De goede en persoonlijke online service waaraan we als consument gewend zijn, verwachten we nu ook op het werk. In de bouwsector zie je langzaam maar zeker steeds meer initiatieven die zorgen voor een betere communicatie met de opdrachtgevers of partners. Zo zien we bijvoorbeeld een groeiende interesse in webportalen voor online kopersbegeleiding bij nieuwbouwprojecten en gaan bedrijven op zoek naar technologie die samenwerken met partners in de bouw gemakkelijker maakt.

Verregaande integratie van technologie

Digitalisering in de bouw is geen nieuw onderwerp, maar het is de afgelopen twee jaar wel in een behoorlijke stroomversnelling geraakt door de coronapandemie. Uiteindelijk gaan we naar een situatie waarin we zoveel mogelijk processen automatiseren en waarbij we data uit bijvoorbeeld BIM-modellen en IoT-devices samenbrengen en inzetten om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Maar zover zijn we nog niet… De reden? Veel bedrijven zitten met een versnipperd IT-landschap. Er is inderdaad geïnvesteerd in nieuwe technologie, maar vaak staan deze systemen niet met elkaar in verbinding. Tijd om daar in 2022 in te investeren!

Door te werken met een ERP-systeem op basis van een toekomstbestendig platform zet je een belangrijke eerste stap richting een verregaande integratie tussen alle systemen. Zo laad je bijvoorbeeld data op uit BIM-modellen in het ERP-systeem voor een gecentraliseerd inzicht op projectniveau.

Benieuwd hoe wij met ons ERP-pakket 4PS Construct en onze diensten helpen bij het realiseren van zo’n verregaande integratie tussen alle systemen? Download dan snel onze 4PS Construct brochure om meer te weten te komen over onze software. Of neem contact met ons op, wij vertellen je met veel plezier meer!

  • Deel deze blog

Over de auteur

Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar je klanten én medewerkers. Wil je meer weten over vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van jouw bedrijfsprocessen? Mathieu helpt graag!