Blogs

Bouwsector 2023: de belangrijkste trends

Een nieuw jaar brengt nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen. Dat is ook zo voor de bouwsector in 2023. Welke trends en ontwikkelingen blijven ook aankomende jaar belangrijk? En welke nieuwe ontwikkelingen mag je dit jaar zeker niet uit het oog verliezen? Lees hier de belangrijkste trends voor de bouwsector in 2023.

Ondanks dure materialen zit de bouwsector in 2023 in de lift

Waar we in 2021 met name te maken hadden met materiaalschaarste en hoge materiaalkosten door de nasleep van de coronapandemie, stond 2022 in het teken van de effecten van de oorlog in Oekraïne. Materiaalprijzen stegen, in plaats van de voorspelde stabilisatie en de energieprijzen zijn ongekend hoog. En toch ziet het er voor de bouw in 2023, en de jaren daarna, goed uit. Volgens Niko Demeester, CEO van Embuild (voorheen Confederatie Bouw) is dit met name te wijten aan Europees relancegeld en de heropbouw in Wallonië na de verschrikkelijke overstromingen van juli 2021. (Bron: Embuild)

Ook de hoge energieprijzen leiden tot groeimogelijkheden voor de bouwsector; consumenten investeren in alternatieve energiebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen of verduurzamen hun woning om de energiekosten te drukken. Zit zorgt op korte termijn voor extra opdracht, maar ook de komende jaren zullen consumenten blijven investeren in renovaties om hun woning klaar te maken voor de klimaatdoelstellingen van 2050.

Fabrieksmatig bouwen en automatisering als oplossing voor personeelstekort

Wat wel een probleem blijft, is het personeelstekort in de bouwsector in 2023. Er is weinig instroom van jongeren in de sector. Bouwbedrijven zoeken daarom naar oplossingen om het personeelstekort op te vangen en industrieel bouwen speelt daar een belangrijke rol in. Bedrijven die industrieel bouwen kiezen voor een off-site productie en on-site assemblage. De verplaatsing van werf naar fabriekshal zorgt ervoor dat de bouwcapaciteit stijgt, zonder dat er meer mensen nodig zijn om dit te realiseren. Dat levert meteen een bijkomend voordeel op, fabrieksmatig bouwen is goedkoper waardoor de prijs van woningen kan dalen.

Maar ook het automatiseren van processen zorgt voor enorme tijdsbesparing. Door bijvoorbeeld papieren formulieren te vervangen door apps op de smartphone, of door herhalende administratieve handelingen te automatiseren blijft er meer tijd over. Bedrijven kunnen dus met minder mensen wel dezelfde taken blijven uitvoeren. Deze focus op digitalisering en automatiseren van processen speelt trouwens niet alleen in de bouwsector, er is een wereldwijde vraag naar laagdrempelige oplossingen voor procesautomatisering. Dat vertaalt zich in een sterke groei van laagdrempelige ontwikkelplatformen zoals het Microsoft Power Platform. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat de wereldwijde markt van deze ontwikkelplatformen in 2023 maar liefst 20% zal stijgen!

Meer focus op gebruikerservaring

Bestel je een koptelefoon bij je favoriete webshop, dan word je van bestelling tot verzending geïnformeerd over de status. Maar wanneer we een woning kopen, of we werken samen met andere aannemers aan een groot project, dan loopt de communicatie vaak veel minder vlot. De goede en persoonlijke online service waaraan we als consument gewend zijn, verwachten we nu ook op het werk. In de bouwsector zie je langzaam maar zeker steeds meer initiatieven die zorgen voor een betere communicatie met de opdrachtgevers of partners. Zo zien we bijvoorbeeld een groeiende interesse in webportalen voor online kopersbegeleiding bij nieuwbouwprojecten en gaan bedrijven op zoek naar technologie die samenwerken met partners in de bouw gemakkelijker maakt.

Verregaande integratie van technologie

Digitalisering in de bouw is geen nieuw onderwerp, maar het is wel in een stroomversnelling geraakt door de coronapandemie. Uiteindelijk gaan we naar een situatie waarin we zoveel mogelijk processen automatiseren en waarbij we data uit bijvoorbeeld BIM-modellen en IoT-devices samenbrengen en inzetten om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Maar zover zijn we nog niet… De reden? Veel bedrijven zitten met een versnipperd IT-landschap. Er is inderdaad geïnvesteerd in nieuwe technologie, maar vaak staan deze systemen niet met elkaar in verbinding. Tijd voor de bouwsector om daar in 2023 in te investeren!

Door te werken met een ERP-systeem op basis van een toekomstbestendig platform zet je een belangrijke eerste stap richting een verregaande integratie tussen alle systemen. Zo laad je bijvoorbeeld data op uit BIM-modellen in het ERP-systeem voor een gecentraliseerd inzicht op projectniveau.

Benieuwd hoe wij met ons ERP-pakket 4PS Construct en onze diensten helpen bij het realiseren van zo’n verregaande integratie tussen alle systemen? Download dan snel onze 4PS Construct brochure om meer te weten te komen over onze software. Of neem contact met ons op, wij vertellen je met veel plezier meer!

  • Deel deze blog

Over de auteur

Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar je klanten én medewerkers. Wil je meer weten over vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van jouw bedrijfsprocessen? Mathieu helpt graag!