Blogs

Zet je data in de bouw om in visuele dashboards – met Power BI

Kost het maken van rapportages in je bouwbedrijf veel tijd? Dat komt waarschijnlijk doordat je data van verschillende plaatsen moet verzamelen. Dit is niet alleen tijdrovend maar ook foutgevoelig. Om data nuttig te gebruiken, koppel je de verschillende datasets best aan elkaar. Met Microsoft Power BI is het mogelijk om een verbinding te maken tussen je data en deze te visualiseren.

Benieuwd hoe ook jij Power BI gebruikt in jouw bouw- of projectgeoriënteerd bedrijf? Lees dan snel verder in deze blog.

Wat is Power BI?

Microsoft Power BI is een interactieve tool voor het visualiseren van data. Doordat Power BI bestaat uit een verzameling aan connectoren, softwareservices en apps, is het in staat om verschillende gegevensbronnen samen te brengen. Hierdoor breng je bijvoorbeeld gegevens uit je ERP-systeem samen met Excel, Google Analytics, csv-bestanden, en ga zo maar door. Met Power BI visualiseer je al deze gegevens in dashboards. Hierdoor worden de belangrijkste bedrijfsgegevens van je bouwbedrijf in één oogopslag inzichtelijk.

Wat zijn de mogelijkheden van Power BI voor jouw bouwbedrijf?

1.       Maak aantrekkelijke visuele dashboards voor je bouwbedrijf

Met Power BI is het mogelijk om visualisaties van je data te maken. Deze visualisaties zijn naar eigen smaak in te delen. Er zijn talloze opties mogelijk voor het maken van tabellen, workflows, grafieken, landkaarten enzovoorts. Bovendien komen er dagelijks steeds meer nieuwe mogelijkheden bij. Power BI is een handige tool om belangrijke stakeholders mee te nemen in de rapportages zonder ze toegang te geven tot je data.

2.      Maak goede beslissingen en speel in op kansen en bedreigingen

Tijdens een bouwproject vinden er allerlei gebeurtenissen plaats die invloed kunnen hebben op het eindresultaat. Door wekelijkse of maandelijkse analyses te maken, speel je snel in op deze gebeurtenissen. Met de dashboards in Microsoft Power BI zie je in één oogopslag hoe een project ervoor staat. Zo zie je per project hoe de actuele kosten zich ontwikkelen ten opzichte van de gebudgetteerde kosten. Je krijgt inzicht in hoeveel materieel er wordt geboekt en je ziet aan het eind van een project direct waar de winsten en de verliezen liggen. Doordat je constant op de hoogte bent, is het makkelijker om projecten binnen de gestelde marges te houden.

3.      Verzamel alle data van je bouwbedrijf in één omgeving

Jouw ERP-systeem staat waarschijnlijk boordevol met data en informatie over je bouwbedrijf. Data is ontzettend waardevol, maar in de praktijk wordt helaas niet altijd alle waarde uit data gehaald.

Door een ERP-systeem te gebruiken dat goed aansluit op Microsoft Power BI, zet je alle data om in bruikbare informatie. Zo ben je in staat om je data te structureren, combineren en te visualiseren. Zijn de rapportages eenmaal opgezet, ben je onmiddellijk klaar voor analyse en beslis je welke actie je onderneemt.

De Vries en Verburg, een in Stolwijk gevestigde ontwikkelende aannemer, maakte onlangs de keuze om te starten met Power BI rapportages. Jan Muit, controller, vertelt: ‘We wilden toewerken naar een informatiesysteem waarbij we de zekerheid zouden hebben dat rapportages juist en volledig zijn en ook tijdig de juiste informatie leveren bij de relevante medewerkers’. Meer weten over de ervaring van De Vries en Verburg met Power BI? Bekijk de klantvideo hier.

Op zoek naar een toekomstbestendig ICT-landschap voor de bouw?

Power BI is een onmisbare tool voor het maken van dashboards en analyses in jouw bouwbedrijf en is een onderdeel van het Microsoft Power Platform. Door gebruik te maken van Microsoft Platform worden alle gegevens uit programma’s waarmee je werkt met elkaar gedeeld. Alle kleine deelprocessen in je bedrijf kan je verbinden met het ERP-systeem. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uit ziet? Lees dan de whitepaper: ‘In 3 stappen naar een toekomstbestendige digitale werkplek in de bouw’.

  • Deel deze blog

Over de auteur

Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar uw klanten én medewerkers. Vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van uw bedrijfsprocessen?