Blogs

Digitalisering in de bouw: 7 musthaves

Ben jij klaar voor de volgende stap van digitalisering in de bouw? Wil je graag meer controle krijgen op primaire bedrijfsprocessen, altijd en overal toegang tot data en grip houden op alle projecten? Dan is het tijd om verder te investeren in digitalisering. Wij zetten in deze blog 7 musthaves op een rij die een cruciale rol spelen bij digitalisering in de bouw.

1.   Software als een dienst afnemen (SaaS)

Bij digitalisering in de bouw kunnen we niet om cloudsoftware heen. We gebruiken privé continu diensten zoals WhatsApp, Netflix en Spotify. Het zijn bekende voorbeelden van Software as a Service (SaaS) diensten waarbij we via het internet een dienst afnemen. Ook op zakelijke gebied is het een goed idee om te investeren in SaaS-diensten. Je koopt dan niet langer een softwarepakket aan, maar neemt een abonnement op de software. Het voordeel hiervan is dat beheer en onderhoud van de software niet langer jouw verantwoordelijkheid zijn, dat regelt de cloudleverancier. Je hoeft niet langer te investeren in resources en infrastructuur om de software te onderhouden, en je maakt altijd gebruik van de meest actuele versie van de software. Zo kan je focussen op jouw kernactiviteiten.

2.   Geïntegreerd projectmanagement voor de bouwsector

De sleutel tot succesvolle bouwprojecten is goed projectmanagement. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is vaak een uitdaging om tijdens het project goed zicht te houden op de volledige planning en het monitor- en controleproces. Met uitgebreide projectmanagement functionaliteiten geïntegreerd in een ERP-oplossing is het een stuk eenvoudiger om projecten op ieder niveau te bewaken. Wanneer je kiest voor een SaaS ERP-oplossing, zorg je ervoor dat projectmanagers altijd en overal toegang hebben tot hun projecten. Het enige wat ze nodig hebben is een internetverbinding en een mobiel device.

Let op: om voorop te lopen met digitalisering in de bouw is het belangrijk dat je ook rekening houdt met de integratie van andere software. Denk hierbij aan het gebruik van data uit BIM-modellen in de ERP-oplossing. Zoek daarom een SaaS ERP-oplossing die een koppeling heeft met BIM; bijvoorbeeld via de 4PS BIM Bridge. Met de BIM bridge beschik je in het ERP altijd over een actueel en compleet gegevensbestand waarmee je de voortgang van elk project bewaakt.

3.   Een vlotte communicatie met partners en klanten

Bedrijven in de bouwsector zijn afhankelijk van veel onderaannemers en partners om een project tot een goed einde te brengen. Goede communicatie met klanten, partners en onderaannemers is dus een must. Oplossingen voor goede online samenwerking en communicatie met ketenpartners en klanten zijn daarom belangrijke bouwstenen bij digitalisering in de bouw.

Er zijn verschillende tools waarmee je de informatiestromen overzichtelijk en beheersbaar houdt. Kies daarom voor een ERP-oplossing die je ondersteunt met diverse oplossingen om de communicatie met ketenpartners en klanten te vereenvoudigen. Enkele voorbeelden zijn:

  • 4PS Control: 4PS Control is een portaal om te communiceren met klanten en partners. In deze SaaS-oplossing kunnen klanten bijvoorbeeld storingen en schades melden, deze meldingen komen daarna binnen in de ERP-oplossing 4PS Construct voor verdere afhandeling.
  • Be-Sync Informatie Portaal (BIP): Het BIP is een document management systeem (DMS) geïntegreerd met 4PS Construct en speciaal ontworpen voor bedrijven in de bouwsector. Met BIP breng je alle relevante documenten rondom bijvoorbeeld projecten samen in een online werkomgeving, toegankelijk voor collega’s en partners.

4.   Tools voor realtime inzicht in de planning

Op het juiste moment, de juiste resources samenbrengen op de juiste plek; dat is essentieel voor een project. Per bouwproject wil je inzicht in de beschikbaarheid van werknemers, onderaannemers en materieel. Maar hoe maak je zo’n planning efficiënt? Hoe zorg je ervoor dat iedereen – op kantoor en op locatie – toegang heeft tot de meest recente versie van de planning? Met een tool als de Grafische Resource Planning heb je direct zicht op alle resources. Plan resources per project in en bekijk de planning daarna in de handige grafische weergave; eenvoudig, efficiënt en overzichtelijk. Wanneer je een ERP-oplossing in de cloud gebruikt, heb je altijd en overal toegang tot de planning.

5.   Investeren in data-analyse

Door digitalisering in de bouw verzamelen we steeds meer data. Deze data zijn goud waard; ze geven ons inzicht in waar de onderneming nu staat en helpen bij het maken van doordachte strategische keuzes. Maar om echt voordeel te halen uit alle data, is het belangrijk dat je investeert in de juiste tools om deze data te analyseren en te visualiseren. Kies voor Business Intelligence (BI) software die eenvoudig is in gebruik, selfservice ondersteunt, analyse met kunstmatige intelligentie mogelijk maakt en beschikbaar is als dienst uit de cloud. Een bekend voorbeeld is Microsoft Power BI, onderdeel van het Microsoft Power Platform. Power BI is dé ideale oplossing voor bedrijven die kiezen voor een ERP-oplossing op basis van het Microsoft Dynamics 365 Business Central platform dankzij de verregaande integratie van deze Microsoft-oplossingen.

6.   Accuraat en snel calculaties maken in de bouw

Het maken van een goede calculatie wordt door de stijgende materiaalprijzen steeds lastiger. Waar bedrijven eerst te maken kregen met stijgende houtprijzen, rijzen nu de prijzen voor onder andere staal en aluminium de pan uit. Opdrachtgevers stellen vaak ver van tevoren een budget op. Wanneer materiaalprijzen plots hard stijgen, wordt het lastig om een realistische calculatie te maken. Met een goede calculatiemodule spelen bouwbedrijven sneller in op veranderingen. Een flexibele en krachtige calculatie-oplossing helpt bedrijven met calculaties op diverse niveaus. Met goede software kiezen bedrijven zelf hoeveel ze willen standaardiseren door middel van moederbegrotingen (broncalculaties), recepten of tellijsten.

7.   Realtime urenregistratie

Voor een duidelijk inzicht in projecten is het vastleggen van uren essentieel. Het gemakkelijk invoeren en verwerken van uren draagt bij aan de realtime controle en het totaalinzicht in projecten. Dat lukt niet wanneer medewerkers hun uren niet centraal en niet digitaal registreren. Kies voor een SaaS-totaaloplossing met uitgebreide en gebruiksvriendelijke mogelijkheden om het urenproces te digitaliseren. In een totaaloplossing voer je gegevens maar één keer in en gebruik je die data daarna in alle primaire processen. Ook handig, kies een oplossing die je ondersteunt met diverse oplossingen voor urenregistratie. Bij 4PS ondersteunen we digitalisering in de bouw met onder andere de 4PS Uren App en het 4PS Urenportaal. Medewerkers in de back-office, onderweg en op de werf registreren eenvoudig en snel zelf hun uren. Ingevoerde uren zijn direct zichtbaar in de SaaS-oplossing 4PS Construct. Alles is daardoor direct inzichtelijk en de verwerking van uren verloopt efficiënter!

Ben je klaar om verder te gaan met digitalisering in jouw onderneming? Lees dan ook ons e-book “Waarom nú kiezen voor bouwsoftware in de cloud?” en ontdek waarom een ERP-oplossing uit de cloud een verstandige keuze is bij verdere digitalisering.

  • Deel deze blog

Over de auteur

Mathieu De Glas | Mathieu, Managing Director voor 4PS Belgium, heeft al meer dan 12 jaar ervaring bij het begeleiden van honderden eigenaars en bedrijfsleiders in het digitaliseren van hun onderneming. ICT is al lang geen kost meer, maar een opportuniteit om te differentiëren en betere services te verlenen naar je klanten én medewerkers. Wil je meer weten over vision building, application architecture, long term IT-governance framework of een whiteboard session over de optimalisatie van jouw bedrijfsprocessen? Mathieu helpt graag!